Vești uluitoare pentru români. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a descoperit că borșul este foarte periculos. Da, renumitul borș pe care milioane de gospodine în folosesc la ciorbă. Specialiștii au descoperit o serie de aditivi alimentari care se pot aduce moartea, mai ales în cazul copiilor, în unul din cele mai banale ingrediente folosite de români în mâncarea lor.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a revizuit 13 produse de borș la plic pentru a analiza tot conținutul și efectele asupra organismului. În urma cercetărilor, ANPC a descoperit că borșul de cumpărat poate fi nociv pentru copii și pentru adulți.

Ingredientele – compuși pentru borșul la plic sunt acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavină, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapiță, lactoză, maltodextrină, tărâțe de grâu, făina de grâu, făina de porumb, făină de secară, zahăr, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, țelină deshidratată, ceapă deshidratată, frunze de pătrunjel deshidratate, mărar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, rădăcină de leuștean, leuștean, ardei gras roșu, păstârnac, semințe de țelină, extract de leuștean, zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smântână pudră, extract de rozmarin, drojdie deshidratată, tumeric, curcumă.

Borșul – otrava din farfuria ta care te omoară lent
Borșul – otrava din farfuria ta care te omoară lent

 

Ce aditivi periculoşi pentru organism conţine borşul la plic:

-E101 – Riboflavina, un colorant galben spre portocaliu ccu proprietăţi de dizolvare reduse;

-E150a – Caramel simplu. Colorantul artificial care produce hiperactivitate şi gastrită;

-E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator şi conservant. E270 poate produce inflamaţii ale pielii, blocări de respiraţie, subţiază smalţul dentar şi provoacă afecţiuni severe ale sistemului digestiv;.

-E304 – Palmitat de ascorbil: Antioxidant puternic ce atacă smalţul dinţilor;

-E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.

-E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

Cum poţi face tu acasă borş sănătos

Ingrediente pentru borș:
1/2 kilogram de tărâțe de grâu
1 cană de făină de porumb
2-3 crenguțe de vișin cu frunze

3 pași pentru a prepara borș acasă:

1. Tărâțele de grâu se amestecă împreună făina de porumb într-o oală de 6 kilograme. Se adaugă apă rece cât să cuprindă compoziția, se amestecă și ar trebui să obțineți o maia.

2. Separat, se pun la fiert 3 litri de apă. Se adaugă crenguțele de vișin și se dă în clocot. După ce oprim focul, se toarnă peste compoziţia din tărâţe. Se învârte continuu și se adaugă și 800 de grame de huște.

3. Se lasă 2-3 ore acoperit, cu un capac sau un prosop, după care amestecăm cu o lingură de lemn borșul. Borșul se scurge de tărâțe și se pune în sticle la frigider.