Nicolae Ceaușescu se răcorea vara fără a.c., problemele sale de sănătate nu îi permiteau să folosească niciodată aerul condiționat. Dictatorul oricum nu ar fi avut acces la un așa dispozitiv pentru că în țară nu se produceau sau importau. Se pare că Nicolae Ceaușescu avea o obsesie în ce privește microbii. Se știe că la ședințe totul trebuia să fie închis pentru a fi protejat. Asta mai ales în ciuda faptului că Sala Palatului beneficia de un elaborat sistem de aerisire. Totul trebuia foarte bine aerisit până la sosirea dictatorului.

Nicolae Ceaușescu se răcorea vara fără a.c.

Cu toate acestea exista un sistem cel puțin special, prin care se puteau răcii încăperile. Pentru că unele clădiri beneficiau de mai multe puțuri de alimentare. Așa că exista posibilitatea să fie pompate cantități de apă rece de 9-10 grade Celsius. Exista un elaborat sistem de răcire cu apă rece prin tavan. Iar, de fiecare dată când erau liberi,soții Ceaușescu, se retrăgeau pe stațiunea Neptun. Pe vremea lor, stațiunea, era considerată cea mai luxoasă din țară. Aceasta înainte de 1989 era numită „perla litoralului românesc”.

Stațiunea reușea să-l convingă pe Nicolae Ceaușescu prin ordinea foarte bine păstrată. Plaja acesteia beneficia de paza strașnică a Securității. De asemenea, complexul avea un număr de 100 de persoane care se asigurau mereu că președintelui comunist nu îi lipsa nimic. Iar când Nicolae Ceaușescu nu era pe plajă, locuiau într-o vilă din stațiunea Neptun. De-a lungul timpului, au existat mai multe glumițe făcute pe baza vacanțelor de pe litoral ale lui Nicolae Ceaușescu.

„Se scoală Ceauşescu într-o dimineaţă devreme şi iese pe terasa cu privelişte la mare. Inspiră briza mării cu nesaţ şi spune mulţumit de viaţă: «Bună dimineaţa, soare!». «Să trăiţi, tovarăşe Ceauşescu!».

Ce mâncare preferau soții Ceaușescu

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”. Mihaela Ceaușescu