Noua declarație unică digitală va aduce o mare schimbare pentru peste un milion de români cu venituri extrasalariale. Aceasta va simplifica procesul de depunere a declarației anuale, eliminând necesitatea estimării veniturilor și calculului impozitelor și contribuțiilor sociale. Schimbările urmează să fie implementate începând cu anul viitor și vor afecta persoanele care obțin venituri din activități independente, dobânzi, chirii sau drepturi de autor.
O declarație mai ușoară pentru românii cu venituri extrasalariale
Peste 900.000 de români care depun anual Declarația Unică la Fisc vor beneficia de un nou format digital pentru acest proces. Noua declarație unică digitală va fi completată cu date esențiale, fără a mai fi necesară estimarea veniturilor. Astfel, contribuabilii nu vor mai fi nevoiți să facă calculele impozitelor și contribuțiilor sociale, deoarece acestea vor fi realizate automat de către formularul precompletat.
Această schimbare va aduce o notabilă ușurare celor care obțin venituri extrasalariale din activități independente, precum și din alte surse precum chirii, dobânzi, dividende sau drepturi de autor. Prin eliminarea necesității estimării veniturilor, se urmărește reducerea erorilor și simplificarea procesului de depunere a declarației.
Implementare graduală și beneficii pentru contribuabili
Ministerul Finanțelor a anunțat că noul formular digital va prelua automat informații din alte baze de date ale ANAF-ului, precum contractele de închiriere sau e-Factura. În plus, acesta va fi integrat cu viitorul CNP fiscal, oferind contribuabililor posibilitatea de a reduce taxele către stat. Prin intermediul formularului inteligent e-DU, erorile vor fi reduse sau eliminate, iar veniturile care scapă de ochii Fiscului vor fi aduse la lumină.
Numărul de contribuabili care depun Declarația Unică a scăzut constant în ultimii ani, iar implementarea noii declarații digitale vine ca un pas în direcția simplificării și eficientizării procesului. Începând cu anul 2025, noua declarație va funcționa în paralel cu vechea versiune, până când, începând cu 2026, se va renunța complet la forma tradițională de depunere.
Prin urmare, românii cu venituri extrasalariale pot privi cu optimism această schimbare, care va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește depunerea declarației anuale la Fisc.