Cluj-Napoca, București și Sibiu figurează în topul celor mai dezvoltate orașe din România.
Potrivit unui studiu recent, școlile și universitățile, transportul în comun, atracțiile turistice și culturale, dar și oportunitățile de carieră sunt principalele motive care fac ca aceste localități să fie cele mai atractive din țară, iar oamenii să confirme o creștere însemnată în privința calității vieții.
Cluj-Napoca, orașul care cucerește inimile tinerilor
Serviciile de sănătate și învățământ, infrastructura, festivalurile și evenimentele sportive, dar și faptul că investițiile străinilor sunt în creștere în special în sectorul IT, clasează Cluj-Napoca pe locul 1 în topul celor mai dezvoltate orașe din România. Universitățile foarte bune și oportunitățile de găsire a unui loc de muncă îi atrag pe tineri în acest oraș.
Un tânăr intervievat a declarat: „Oportunități mai bune, viață și locuri de muncă mai bine plătite”. În același timp, o fată a menționat: „Mi se pare că îți oferă mai mult șansa să călătorești decât altele, dar ar putea să fie puțin mai bine conectat”.
București, orașul care nu doarme niciodată
În același top figurează București, Sibiu, Brașov și Iași. Marius Cristea, consultant în domeniul dezvoltării urbane, a explicat că Bucureștiul crește pentru că este capitala țării, iar majoritatea serviciilor publice și companiilor mari își stabilesc sediile aici. Locurile de muncă sunt mai numeroase, iar infrastructura este mult mai dezvoltată.
Un alt interviu a scos la iveală că: „Evident că sunt mai multe locuri de muncă față de orașele mai puțin dezvoltate”, iar o femeie a adăugat: „Ca și structură de transport s-a dezvoltat. Acces mai ușor la niște structuri medicale, la autorități și partea de învățământ”.
Orașele cu cele mai mici performanțe
Pe de altă parte, orașele aflate la polul opus cu cele mai mici performanțe sunt Slobozia, Giurgiu, Brăila, Călărași și Alexandria. Aceste localități se confruntă cu provocări precum infrastructura precară, servicii de sănătate deficiente și oportunități de carieră limitate.
Dezvoltarea unui oraș este un proces complex care implică multiple aspecte cum ar fi educația, infrastructura, serviciile de sănătate și oportunitățile de carieră. Orașele precum Cluj-Napoca și București reușesc să ofere un mediu atractiv pentru tineri din întreaga țară, datorită investițiilor în creștere și a facilităților oferite. Este esențial ca și celelalte orașe să investească în aceste domenii pentru a atrage și reține forța de muncă calificată.