Aproape toate persoanele care au pus murături, în special varză, au putut observa, după câteva săptămâni, că aceasta face floare, adică un fel de mucegai albicios.
De ce apare floarea la varza murată
Un prim motiv pentru care putem vedea mucegaiul alb pe varză este că butoiul sau recipientul nu a fost sterilizat așa cum trebuie. Din această cauză, bacteriile se vor dezvolta.
De asemenea, aveți grijă și la apa pe care o folosiți la saramură. Cel mai sigur este să puneți apa fiartă, lăsând-o bineînțeles să se răcească puțin. Apa fierbinte în contact cu plasticul nu este de dorit.
Când puneți murăturile în recipient, asigurați-vă că ultimele legume puse sunt scufundate în apă (ca nu rămân părți din ele deasupra). Și acest lucru poate contribui la apariția mucegaiului alb.
Este bine să adăugați hrean sau alte ingrediente care au inclusiv un rol antibacterian. Și pritocirea (vânturarea) saramurii vă va ajuta ca varza să nu faca floare.
Ce să faceți dacă varza are floare
Dacă observați mucegaiul pe varză nu trebuie să vă împăcientați. Nu înseamnă că varza s-a stricat și că nu mai este bună. Iată ce ar trebui să faceți.
Încercați să îndepărtați floarea cu o lingură și chiar să strecurați saramura printr-o sită fină.
O altă variantă de a scăpa de floare este și să puneți o linguriță de oțet la borcan.
Dacă aveți mai multe murături care au făcut floare, este bine să le scoateți și să le consumați cât mai repede, deoarece acest mucegai poate modifica gustul legumelor. Dacă murăturile au dezvoltat mucegai și în interior, atunci ar trebui să nu le mai folosiți.