Zeci de cazuri cercetate de site-ul de investigații Snoop.ro în toată țara au deconspirat agenți Provident care au făcut contracte de credit în numele unor persoane, fără ca oamenii să știe, până când nu s-au trezit cu somație de executare silită. De ce fac angajații asta? Agenții care le inventează împrumuturi unor persoane iau ei banii oferiți de Provident și încasează și comision. Ca să nu se observe repede că e un contract fals, unii agenți plătesc și anumite rate către Provident „din partea celor împrumutați”, să nu se descopere rapid frauda.
Siteul de investigații SNOOP.ro a obținut numeroase cazuri, mărturii de la oameni și dosare din instanță despre Provident, o companie foarte cunoscută, nu doar prin reclamele de la TV, dar și pentru că, datorită punctelor de lucru în toată țara, a avut 1,2 milioane de clienți. O treime dintre ei sunt în rural, potrivit statisticilor Provident.
Un IFN cu costuri ascunse pentru clienți
Serviciile unei instituții financiare nebancare (IFN) sunt scumpe pentru clienți. Pentru un împrumut de 1.800 de lei, de exemplu, o fostă clientă Provident a avut de plătit 4.283 de lei în 18 luni, arată contractul văzut de Snoop, adică mai mult decât dublu. Comisioanele și dobânda au determinat o DAE (Dobândă Anuală Efectivă) de 95%, se arată în document. Există inclusiv comision pentru că agentul vine la ușă, să-ți încaseze ratele cash.
Cazuri de înșelăciune și presiuni asupra clienților
O agentă Provident a fost urmărită penal, în 2022, pentru contractul de împrumut de 6.000 de lei încheiat în fals în numele unei femei care susține că n-a fost clientă. Există cazuri cu angajați care au înșelat, fiecare dintre ei, zeci de clienți. Cel puțin 11 dosare s-au judecat, în ultimul an, în mai multe județe din țară.
Într-un răspuns către Snoop, Provident spune că „împrumuturile fictive (acordate prin folosirea frauduloasă a datelor unor persoane fără știrea acestora) au scăzut la o medie de mai puțin de 15 cazuri pe an, în 2020-2023, față de o medie de 58 cazuri pe an, în 2011-2019”.
O luptă pentru justiție și adevăr
Cristina Ioana Ilie a aflat, în 2019, că urma să fie executată silit pentru un credit la Provident, pe care nu l-a făcut. Ea a câștigat în primă instanță, dar Provident a atacat decizia de anulare a acelui contract de împrumut. Între timp, într-un dosar separat, faptele s-au prescris, iar persoana urmărită penal pentru înșelăciune și fals în înscrisuri a scăpat. Este vorba despre M.A., fost agent de vânzări la Provident în Brașov. Pe care Cristina Ilie spune că nu a văzut-o niciodată.
Aceste cazuri de fraudă și abuzuri arată necesitatea unei reglementări mai stricte a instituțiilor financiare nebancare pentru protejarea drepturilor consumatorilor. Este esențial ca astfel de practici să fie investigate și sancționate pentru a evita tragediile financiare și umane ca cele descrise în această investigație.