La 10 mai 2024, Romania sarbatoreste Ziua Independentei Nationale, o data cu marcarea unei etape importante din istoria tarii. Aceasta zi a fost instituita prin Legea nr. 189 din 8 iulie 2021, fiind rezultatul unei dezbateri indelungate in cadrul Parlamentului.

Istoria marcarii Zilei Independentei Nationale a Romaniei

In urma unei propuneri legislative prezentate in aprilie 2016 de catre deputatul PNL Gigel Sorinel Ştirbu, Ziua Independentei Nationale a Romaniei a fost instituita pentru a marca evenimentele importante din istoria tarii. In 10 mai 1881, Romania a fost proclamata regat, iar in 10 mai 1866, printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus juramantul in fata Parlamentului Principatelor Unite. Aceasta zi are o semnificatie aparte pentru poporul roman, fiind un prilej de comemorare a evenimentelor care au contribuit la consolidarea statului national.

Sarbatorirea Zilei Independentei Nationale a Romaniei

In conformitate cu Legea nr. 189, institutiile publice centrale si locale sunt responsabile cu organizarea de manifestari cultural-artistice pentru a sarbatori Ziua Independentei Nationale a Romaniei. Fondurile necesare pentru aceste manifestari pot fi asigurate din bugetele locale sau din cele ale autoritatilor publice centrale, in limita alocatiilor bugetare aprobate. Prezenta acestei zile in calendarul national marcheaza o recunoastere a istoriei si a valorilor nationale.

Recunoasterea internationala a independentei Romaniei

Tratatul de la Berlin din 1878 a reprezentat un moment de cotitura in istoria Romaniei, marcand recunoasterea independentei sale de catre marile puteri europene. Delegatia romana a avut un rol important in aceste discutii, luptand pentru respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii. Recunoasterea internationala a fost esentiala pentru consolidarea statului roman si pentru a-i conferi legitimitate pe scena europeana.

Aceste evenimente istorice marcheaza un moment important in evolutia Romaniei ca stat national si reprezinta o oportunitate de a onora eroismul si sacrificiul soldatilor romani. Ziua Independentei Nationale a Romaniei este un simbol al unitatii si rezistentei poporului roman, fiind un prilej de mandrie si recunostinta pentru toti cetatenii tarii.