Astăzi, 22 noiembrie 2024, a început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale din România. Cetățenii români din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele, putând vota până duminică seara la una dintre cele 950 de secții de votare organizate în afara țării.
Pentru a facilita accesul la vot al românilor din străinătate, secțiile de votare au fost organizate în țările cu cele mai mari comunități românești.
Italia conduce cu 157 de secții, urmată de Spania cu 146, Regatul Unit cu 106, Germania cu 85, Franța cu 67 și Republica Moldova cu 58 de secții.
Votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12:00 și 21:00; sâmbătă, 23 noiembrie, și duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7:00 și 21:00.
Cine Candidează la Președinție și Cum se Desfășoară Procesul de Votare
În cursa pentru funcția supremă în stat s-au înscris 14 candidați, printre care se numără Ana Birchall, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, George Simion și alții.
Procesul de votare este monitorizat prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV). La intrarea în secția de votare, alegătorii prezintă actul de identitate operatorului de calculator, care verifică dacă persoana are drept de vot și dacă nu a mai votat la acest scrutin.
După validarea identității, alegătorul primește buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”. Votul se exercită în cabina de vot, prin aplicarea ștampilei în interiorul patrulaterului care conține numele candidatului dorit.
În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea absolută, se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie.
Securitate și Transparență
Pentru prima dată, toate secțiile de votare din străinătate sunt monitorizate video pe toată perioada procesului electoral, conform prevederilor legale. Această măsură vine să asigure transparența și corectitudinea procesului electoral.
Alegătorii care se află la sediul secției de votare sau la rând în afara acesteia la ora închiderii (21:00) își pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59, asigurându-se astfel că toți cei prezenți au posibilitatea să voteze.
Autoritățile estimează că organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024 necesită un buget total de aproximativ 1,39 miliarde lei, sumă care acoperă atât primul tur, cât și potențialul al doilea tur de scrutin.
Românii din diaspora sunt invitați să-și exercite dreptul de vot și să-și aleagă președintele care va conduce destinele țării în următorii ani.