In cazul in care un sofer incalca anumite reguli rutiere, autoritatile pot dispune suspendarea carnetului de conducere. Aceasta este o masura de sancționare complementara, aplicata odata cu amenda contraventionala. In unele situatii, soferul primeste o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie, insa sunt si situatii cand i se suspenda pe loc dreptul de a mai conduce.
In ce situatii se elibereaza dovada fara drept de circulatie
Permisul de conducere se retine, fara drept de circulatie, in urmatoarele cazuri:
- conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, daca este constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
- conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, daca sunt constatate de politie impreuna cu specialistii institutiilor abilitate;
- nerespectarea semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori atasarea la o astfel de coloana;
- neoprirea la semnalul regulamentar al politistului, in scopul sustragerii de la control, daca a fost necesara urmarirea pentru oprire;
- neanuntarea si/sau neprezentarea la unitatea de politie competenta, in 48 de ore de la implicarea intr-un accident, daca acesta a avut ca urmare pagube materiale.
Dar, sunt abateri rutiere pentru care se aplica masura retinerii permisului de conducere. Totusi, exista posibilitatea eliberarii unei dovezi cu drept de circulatie.
Cate zile e valabila dovada cu drept de circulatie
Polițistul rutier care a constatat abaterea poate dispune retinerea permisului si elibereaza o dovada cu drept de circulatie. Aceasta dovada are o valabilitate de 15 zile. Printre abaterile pentru care se poate elibera dovada cu drept de conducere se regasesc:
- folosirea sau tinerea in mana a unui telefon, tableta, laptop sau orice dispozitiv mobil;
- depasirea coloanei de masini oprite la semafor sau la trecerea de cale ferata;
- neacordarea de prioritate vehiculelor sau pietonilor;
- trecerea pe culoarea rosie a semaforului;
- depasire neregulamentara;
- nerespectarea semnalelor politistului rutier;
- acumularea a 15 puncte de penalizare;
- neprezentarea la politie in 24 de ore de la producerea unui accident soldat doar cu pagube materiale, etc.
In momentul in care soferul primeste dovada inlocuitoare a permisului auto, poate conduce in continuare. Dar nu mai mult de 15 zile, cat e valabila dovada.
Cat e amenda pentru conducere cu dovada expirata
In momentul in care dovada inlocuitoare a permisului a expirat, conducatorul auto nu mai are dreptul sa conduca. Practic, din acel moment se scurg cele 30, 60 sau 90 de zile de suspendare a permisului. „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, stabileste Art. 335 (2) din Codul Penal.
Asadar, amenda va fi stabilita de instanta de judecata, care va tine cont de toate aspectele referitoare la comiterea infractiunii. Daca exista circumstante atenuante, atunci conducatorul auto poate scapa cu o amenda penala de cateva mii de lei. Insa au existat situatii in care magistratii au dispus pedepse cu inchisoarea si amenzi penale de peste 10.000 de lei pentru soferii care au condus cu permisul expirat.