O meserie neconventionala din Romania atrage atentia cu salarii care pot ajunge la 2.000-3.000 de euro pe luna, fara a fi necesare studii superioare. Este vorba despre meseria de arborist, practicata de doar 100 de oameni in intreaga tara.

Ce inseamna sa fii arborist in Romania

Week-endul trecut, concursul de arboristi care a avut loc la Timis a adus in atentie aceasta meserie fascinanta. Arboristii sunt experti in copaci, urcandu-se pe acestia pentru a-i taia sau a-i ingriji.

Cu salarii care ajung la 3.000 de euro pe luna, arboristii au concurat in diferite probe, demonstrandu-si indemanarea si tehnica la inaltime.

Costin Iordache, un arborist cu experienta de peste 6 ani, a subliniat riscurile si beneficiile acestei meserii. Ca fost alpinist, el a mentionat:

„Intre meseriile de alpinism, este cea mai periculoasa. Drujba si coarda nu prea merg bine impreuna, dar, practicata corect, poate duce la o cariera lunga.”

Arboristii lupta pentru recunoastere

In prezent, meseria de arborist nu este recunoscuta oficial in Romania, desi exista o cerere tot mai mare de arboristi, in special in mediul urban. Arboristii incearca sa aduca aceasta meserie in atentia publicului si autoritatilor, subliniind importanta lor pentru mentinerea arborilor in orase.

Salariile atractive, care pot ajunge la 10.000 de euro pe luna in occident, fac din meseria de arborist una foarte tentanta pentru cei interesati.

In concluzie, meseria de arborist se dovedeste a fi una fascinanta, periculoasa si foarte bine platita. Cu doar 100 de practicanti in Romania, arboristii sunt pretuiti pentru expertiza lor in ingrijirea copacilor si mentinerea peisajului urban.

O meserie ce nu necesita studii superioare, dar care ofera recompense financiare pe masura implicarii si abilitatilor fiecaruia.