Consumul excesiv de carne procesată crește riscul apariției demenței. În plus, consumul zilnic duce la accelerarea îmbătrânirii cognitive, relatează Observator.
Este concluzia unui nou studiu realizat pe o perioadă de 43 de ani. Mai exact, descoperirile arată că cei care mănâncă de două ori pe săptămână alimente precum bacon sau hot-dog sunt cu 14 la sută mai predispuși la boli mintale decât cei care consumă numai de trei ori pe lună.
Studiul publicat în Lancet
Împotriva demenței, „prevenția are un mare potențial”, se arată în această lucrare publicată în Lancet.
Lucrarea The Lancet, care compilează stadiul actual al cunoștințelor pe această temă, își propune să stabilească un punct de referință. Ea vine în continuarea unui raport publicat în 2020 care sublinia deja importanța prevenției.
Factorii de risc ce pot favoriza apariția demenței includ nivelul scăzut de educație, problemele de auz, fumatul, obezitatea, poluarea aerului, depresia, izolarea, traumatismele craniene, hipertensiunea și acum, pierderea vederii și colesterolul ridicat.
În total, „aproape jumătate din toate demențele ar putea fi prevenite teoretic prin eliminarea celor 14 factori de risc”, estimează autorii.
Contextul demenței în lume
Acest accent pus pe prevenire vine într-un context în care demența nu are încă un tratament medicamentos cu adevărat eficient, în ciuda deceniilor de cercetare.
Zeci de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență. Boala Alzheimer este cea mai cunoscută și cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria și limbajul pacienților.