Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că pensionarii care se simt nedreptățiți în urma recalculării pensiilor au posibilitatea să conteste decizia de recalculare. Aceștia sunt sfătuiți să se adreseze inițial caselor teritoriale pentru a primi explicații și abia apoi să facă o contestație în instanță.

Cum trebuie să procedeze pensionarii

Conform declarațiilor lui Baciu, începând de săptămâna viitoare, numărul salariaților la birourile de relații cu publicul de la casele teritoriale de pensii va fi suplimentat. Scopul este de a ajuta pensionarii care au nelămuriri legate de recalcularea pensiilor. „Noi ne așteptăm ca o mare parte dintre pensionari să vină să se intereseze cu privire la această decizie de recalculare, iar noi să fim cu toții în măsură să oferim aceste relații tuturor. Deci trebuie făcută o minimă procedură prealabilă anume de a te interesa de ceea ce înseamnă această decizie de recalculare la Casa teritorială de Pensii, fie printr-o audiență la directorul instituției, fie prin birourile de relații cu publicul și ca ultimă soluție aș vedea eu această posibilitate de a merge în instanță”, a explicat șeful Casei de Pensii.

Majorări de pensii

Daniel Baciu a subliniat că cele mai mari majorări de pensii se vor înregistra în cazul celor care au muncit și au cotizat o lungă perioadă de timp și s-au pensionat înainte de anul 2019. Președintele Casei Naționale de Pensii a afirmat că deciziile de recalculare sunt corecte, dar există posibilitatea contestării conform prevederilor legale. „Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluție”, a adăugat Baciu într-o conferință de presă.

Pensionarii care se consideră nedreptățiți în urma recalculării pensiilor au la dispoziție posibilitatea de a contesta decizia, începând prin a se adresa caselor teritoriale pentru a primi explicații și a lua în considerare toate opțiunile legale la dispoziție.