Pe faianța din baie se pot ascunde urme de mucegai, de calcar sau de apă dură. Aceste pete afectează estetic placa de faianță pe termen lung. Iată cu ce se curăță faianța din baie de calcar ca să arate ca nouă. Cele mai bune soluții sunt cele cu ingrediente pe care le ai deja în casă.

De ce este important să cureți calcarul de pe faianță

Calcarul se depune și pe faianță, dar și pe gresie dacă tot amâni curățarea băii. Calcarul este una dintre cele mai frecvente probleme care apare în baie, în special în zonele cu apă dură, adică acea apă cu un conținut ridicat de minerale precum calciu și magneziu.

Dacă nu este îndepărtat în mod regulat, calcarul poate provoca pete albe și un strat opac pe suprafața faianței și a gresiei, care devine tot mai greu de curățat pe măsură ce se acumulează.

În plus, pe termen lung, calcarul poate contribui la degradarea stratului lucios de pe faianță și la apariția unei suprafețe matifiate și uzate. De asemenea, favorizează apariția mucegaiului, care se dezvoltă mai ușor în medii umede și afectate de acumulările de minerale.

Metode simple pentru a scăpa de calcar și pete de pe faianță și gresie

Pentru a menține baia curată și faianța lipsită de urme de pete, poți apela la o serie de metode simple, cu ingrediente de bază, care au efect imediat.

Îndepărtarea calcarului: Calcarul iese de pe faianță dacă aplici o soluție de oțet alb și apă. Amestecă ingredientele în proporții egale, după care aplică soluția pe zonele afectate de calcar.

Soluția trebuie să-și facă efectul minim 15 minute pentru a putea dizolva mineralele acumulate. Folosește apoi o cârpă moale pentru a freca ușor suprafața și clătește bine cu apă călduță. Șterge zona cu o cârpă uscată pentru a evita formarea de noi pete.

Mucegai: Mucegaiul se dezvoltă în locurile umede, în special în rosturile dintre plăcile de faianță și gresie. Fă o pastă din bicarbonat de sodiu și apa oxigenată de concentrație 3% și aplică peste tot în zonele afectate de mucegai.

După 10 – 15 minute, ia o periuță veche de dinți și freacă zonele cât încă pasta își face efectul de curățare. Clătește cu apă și șterge bine rosturile. De altfel, este indicat să cureți și să ștergi rosturile după fiecare utilizare a băii.

Apă dură: Mineralele din apa dură se depun pe suprafața faianței și duc la apariția unor pete inestetice. Din fericire, metoda de îndepărtare a petelor de apă dură este foarte ușoară.

Ai nevoie de sucul de la o lămâie pe care să îl aplici direct pe zonele cu pete. Acțiunea sucului de lămâie trebuie să fie minimă, de 5 sau 10 minute maxim.

Sucul va îndepărta eficient urmele de minerale, ca mai apoi să ștergi cu o cârpă uscată fiecare zonă pe care ai aplicat soluția pentru a preveni noi acumulări.

Dezinfectarea faianței și gresiei din baie

Pentru a asigura un mediu curat, dezinfectarea este esențială. Recomandat este să faci o dezinfectare completă o dată pe săptămână. O să ai nevoie de oțet sau apă oxigenată, la alegere, apă normală și un pulverizator.

Diluează oțetul cu apă în proporții egale sau folosește direct apa oxigenată. Pulverizează soluția pe suprafețe și lasă să acționeze 15 minute. Șterge cu o cârpă curată pentru a îndepărta orice reziduu și clătește bine.

Cum să cureți gresia și faianța fără a zgâria: Gresia și faianța din baie se pot zgâria ușor dacă în timpul procesului de curățare folosești soluții prea puternice sau ustensile abrazive.

Materialele delicate și soluțiile mai blânde sunt cele recomandate: Bureți moi sau cârpe din microfibră: evită zgârieturile și curăță eficient; Detergenți neabrazivi: optează pentru soluții de curățare din comerț special create pentru faianță și gresie;

Mopuri cu microfibră: ideale pentru curățarea gresiei, mai ales în zonele unde se acumulează apă.

În cele din urmă, mai avem pregătite câte sugestii de rețete cu ingrediente naturale care te pot ajuta în general la curățenia din baie și din bucătărie.

Unele soluții pot înlocui cu brio produsele din comerț, efectul de curățare fiind chiar mai bun și mai prietenos cu mediul. Spray pentru curățarea generală: pentru a prepara spray-ul, o să ai nevoie de: O jumătate de cană de oțet alb;

O jumătate de cană de apă; 10 picături de ulei esențial de lămâie. Amestecă toate ingrediente într-un pulverizator și aplică pe suprafețele din baie și din bucătărie. Șterge cu o cârpă din microfibră după aplicare. Soluția este eficientă în special pentru faianță și chiuvetă.

Pudră abrazivă pentru petele dificile: pune într-un recipient o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai.

Cele două ingrediente combină efectul de curățare abrazivă și cu cel antibacterian. Pudra rezultată poate să fie folosită pentru a freca zonele cu murdărie persistentă, cum ar fi rosturile dintre plăci.

Soluție de curățare pentru gresie: într-o găleată cu mop, amestecă un litru de apă caldă, o jumătate de cană de oțet și ¼ cană de alcool izopropilic. Curăță gresia cu această soluție ori de câte ori este nevoie.