Ai mâncat vreodată prăjitură cu gutui? Ei bine, dacă nu ai testat-o până acum, e momentul să înveți această rețetă inedită. Este pufoasă, delicioasă și se prepară extrem de ușor. Mai mult, merge de minune cu o cană de lapte sau cafea.
Prăjitură cu gutui, un desert ideal de toamnă
Un desert de toamnă irezistibil, prăjitura cu gutui cucerește papilele gustative cu aroma sa inconfundabilă. Această rețetă simplă și delicioasă promite să aducă un strop de căldură și confort în zilele reci și ploioase ale toamnei.
Prăjitură cu gutui. Ingredientele de care ai nevoie
Pentru a recrea acest desert minunat la tine acasă, iată de ce ingrediente ai nevoie:
- 4 ouă
- 150 gr de zahăr
- 250 gr de iaurt
- 100 ml de ulei
- 3 linguri cacao
- 250 gr de făină
- esență de vanilie
- jumătate de pachețel praf de copt
- unt pentru uns
- 3-4 gutui
- 100 gr de zahăr
- zahăr pudră pentru ornare
Cum se prepară
Potrivit poftăbună.com, metoda de preparare este extrem de simplă. Se spală bine gutuile până eliminăm tot puful, iar ulterior se curăță de coajă și de semințe.
Jumătate dintre ele se taie cubulețe, iar cealaltă jumătate se taie felii. Toate bucățile se pun într-o cratiță alături de 100 de gr de zahăr și o cantitate de apă care să treacă peste ele.
Gutuile se lasă la fiert până când acestea s-au înmuiat, apoi se lasă la răcit, în timp ce ne ocupăm de prepararea aluatului.
Albușurile se bat cu mixerul până devin spumă, apoi se adaugă zahărul și gălbenușurile treptat, unul câte unul. Iaurtul, uleiul, vanilia și făina amestecată cu praful de copt și cacao se adaugă treptat, amestecând bine pentru a obține o compoziție omogenă.
Conform sursei citate anterior, aluatul se toarnă într-o tavă unsă cu unt și acoperită cu hârtie de copt. Cubulețele și feliile de gutui se așază uniform în tavă, iar blatul se coace la 180 de grade Celsius timp de 45 de minute.
Prăjitura se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr și se porționează după preferințe.
Beneficiile consumului de gutui
Gutuile nu sunt doar delicioase în prăjituri, ci au și multiple beneficii pentru sănătate. Aceste fructe sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și pentru capacitatea de a întări sistemul imunitar.
Consumul regulat de gutui poate ajuta la combaterea răcelii și gripei, îmbunătățind totodată digestia și susținând silueta în dietele de slăbire. Mai mult decât atât, gutuile au efecte benefice asupra sănătății mintale, având un efect antidepresiv și calmant asupra organismului.