Două felii de şuncă pe zi pot creşte riscul de diabet de tip 2 cu 15%, sugerează o cercetare condusă de Cambridge.
Consumul de carne procesată sau roşie creşte riscul de diabet de tip 2, doar două felii de şuncă pe zi putând creşte pericolul cu 15%, sugerează cel mai mare studiu de acest gen, scrie The Guardian.
Cercetare asupra impactului consumului de carne asupra riscului de diabet
Cercetarea, publicată în revista Lancet Diabetes & Endocrinology, a fost realizată pe un eşantion de aproape două milioane de persoane la nivel global şi este cea mai cuprinzătoare dovadă de până acum a legăturii dintre carnea roşie şi diabet.
Experţii care au efectuat o meta-analiză a datelor referitoare la 1,97 milioane de adulţi din 20 de ţări din Europa, America, estul Mediteranei, Asia de Sud-Est şi Pacificul de Vest afirmă că rezultatele susţin recomandările de a limita consumul de carne procesată şi roşie.
În urma cercetărilor, experţii au constatat că un consum zilnic obişnuit de 50g de carne procesată – echivalentul a două felii de şuncă – a fost asociat cu un risc cu 15% mai mare de diabet de tip 2 în următorii 10 ani. Pe de altă parte, consumul zilnic de 100 g de carne roşie neprocesată – echivalentul unei fripturi mici – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de a dezvolta diabet.
Recomandări şi impactul asupra sănătăţii
Şi carnea de pasăre a fost asociată riscului de diabet, însă într-un grad mai mic. Experţii care nu au fost implicaţi în cercetare au declarat că, deşi s-a dovedit doar o asociere, şi nu o cauzalitate, rezultatele s-au aliniat la recomandările actuale privind alimentaţia sănătoasă.
Profesorul Naveed Sattar, de la Universitatea din Glasgow, a subliniat că „datele sugerează că reducerea cărnurilor roşii şi prelucrate din alimentaţie ar putea proteja oamenii nu numai de bolile de inimă şi de accidentele vasculare cerebrale, ci şi de diabetul de tip 2, o boală în creştere la nivel mondial”, scrie The Guardian.
Peste 400 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu diabet de tip 2, care este una dintre principalele cauze de orbire, insuficienţă renală, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi amputarea membrelor inferioare.