Postul Craciunului a inceput oficial, marcand un moment important in calendarul bisericesc. O perioada de 40 de zile in care credinciosii se pregatesc pentru a celebra Nasterea Domnului, Postul Craciunului are anumite reguli si restrictii, printre care se numara si zilele cu dezlegare la peste.
Aceste zile sunt importante pentru credinciosi, deoarece ofera posibilitatea de a manca peste, in timp ce se mentin celelalte reguli de post.
Ce inseamna Postul Craciunului si zilele cu dezlegare la peste?
Incepand cu data de 15 noiembrie, Postul Craciunului este unul de asprime mijlocie, similar cu cel al Sfintilor Apostoli. Pe durata acestui post, care dureaza pana in seara zilei de 24 decembrie, nu se consuma carne, oua, lapte sau branza, ci nici derivate ale acestora.
Cu toate acestea, exista anumite exceptii, cum ar fi zilele cu dezlegare la peste.
In conformitate cu traditia, zilele cu dezlegare la peste sunt ocazii in care credinciosii au voie sa consume peste in timpul postului. Aceste zile sunt stabilite in functie de sarbatorile religioase calendaristice si se respecta cu strictete.
Programul postului si regulile de dezlegare la peste
In timpul Postului Craciunului, in mănăstiri se ajunează lunea, miercurea si vinerea pana la Ceasul al IX-lea, cand se poate consuma hrana uscata sau legume fierte fara untdelemn.
Marţea si joia se mananca legume fierte, drese cu untdelemn si se bea vin, iar sâmbăta si duminica se ingaduie si peste, cu exceptia perioadei dintre 20 si 25 decembrie, cand postul devine mai aspru.
Daca lunea, marţea sau joia cade serbarea unui sfant cu doxologie mare, se dezleaga la peste, iar miercurea si vinerea se dezleaga la untdelemn si vin, dar se mananca numai o data pe zi.
Daca se intampla miercuri si vineri praznicul unui sfant cu priveghere, ori hramul bisericii, atunci se dezleaga la untdelemn, peste si vin. Dezlegare la peste se da si la praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, in orice zi ar cădea.
Semnificatia Postului Craciunului si istoria acestuia
Postul Naşterii Domnului a fost orânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi spre întâmpinarea şi serbarea marelui praznic al Naşterii cu trup a Mântuitorului.
Inceput in sec. IV-V, Postul Craciunului este un post al pocaintei, care imbina pocainta cu milostenia si fapta buna, conform traditiei.
Istoric, inceputurile acestui post sunt mentionate in secolele IV-V, cand durata si regulile acestuia variau de la o comunitate la alta. In cele din urma, sinodul local din Constantinopol, tinut in anul 1166, a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand cu 15 noiembrie.
Astfel, Postul Craciunului continua sa fie respectat si sarbatorit de credinciosi in fiecare an, marcand o perioada de pregatire duhovniceasca pentru celebrarea Nasterii Domnului.
Indiferent de traditii si reguli, important este efortul si devotiunea pe care credinciosii le investesc in aceasta perioada de post.