În ultimii ani, supermarketul a devenit mai mult o diorama a fragilității unui sistem, perturbat în ultimii ani de pandemie, conflicte și, din ce în ce mai mult, de schimbările climatice. Ce urmează? Aproape sigur, mai multe perturbări și mai multe pericole, suficiente pentru a remodifica întregul viitor al alimentației, scrie New York Times.

Mâncarea pe cale să se schimbe: provocările sistemului alimentar global

Lumea întreagă se confruntă deja cu ceea ce economistul agricol de la Cornell, Chris Barrett, numește o „policriză alimentară.” În ultimul deceniu, tiparele globale de îmbunătățire anuală a foametei, care păreau de încredere, au stagnat și apoi s-au inversat. Rata malnutriției a crescut cu 21% din 2017. Randamentele agricole încă cresc, dar nu la fel de rapid ca înainte și nu la fel de rapid ca cererea. Obezitatea a continuat să crească, iar conținutul mediu de micronutrienți al zeci de legume populare a continuat să scadă.

Prețurile alimentelor în America au crescut cu aproape 21% de când președintele Biden a preluat mandatul, un fenomen central pentru percepția larg răspândită că costul vieții a explodat în timpul mandatului său.

Provocările sistemului alimentar: schimbările climatice și prețurile

La nivel mondial, prețurile alimentelor en gros, ajustate pentru inflație, au crescut cu aproximativ 50% din 1999, iar aceste prețuri au devenit, de asemenea, considerabil mai volatile, făcând nu doar piețele, ci întreaga rețea agricolă mai puțin de încredere.

Economista Isabella Weber a propus menținerea echivalentului alimentar al unei rezerve strategice de petrol, pentru a atenua penurile și a calma inevitabilele izbucniri de haos pe piață.

Schimbările climatice și viitorul sistemului alimentar

Într-o epocă a imaginației apocaliptice, poate fi tentant să ne imaginăm cele mai grave scenarii climatice viitoare. Adaptarea și inovația vor transforma aprovizionarea globală cu alimente, iar sistemul alimentar actual trebuie să se schimbe pentru a supraviețui.

Jonas Jägermeyr de la NASA consideră că aproximativ trei sferturi din toate terenurile agricole din lume sunt vulnerabile la perturbări climatice semnificative, ceea ce va duce la schimbări inevitabile în sistemul alimentar global.

Este clar că sistemul alimentar aflat în prezent sub presiunea multiplelor provocări trebuie să se adapteze și să inoveze pentru a asigura un viitor stabil și abundent pentru alimentație pe o planetă mult mai caldă.

Prin urmare, schimbările climatice, creșterea prețurilor și instabilitatea sistemului alimentar global sunt semnale clare că mâncarea așa cum o știm este pe cale să se schimbe. Inovația și adaptarea sunt cheia pentru a face față provocărilor viitoare și pentru a asigura că alimentația rămâne sustenabilă și accesibilă pentru toți locuitorii planetei.