Un medic din Statele Unite ale Americii a dezvăluit vârsta optimă la care ar trebui ca o persoană să renunțe definitiv la consumul de alcool, cu argumente solide legate de sănătatea creierului.
Alcoolul și riscul de demență
Conform informațiilor furnizate de Alzheimer’s Society, consumul excesiv de alcool poate crește șansele de apariție a demenței, fiind direct corelat cu un volum redus al substanței albe din creier. Aceasta poate afecta funcționarea normală a creierului și poate duce la deteriorarea acestuia.
Dr. Richard Restak, autor al cărții How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health, descrie alcoolul drept o „neurotoxină directă”, adică o substanță care poate afecta funcționarea sistemului nervos. Din acest motiv, el recomandă vârsta de 65 de ani sau mai mult ca momentul ideal pentru a renunța complet la consumul de alcool.
Prevenirea demenței asociate cu alcoolul
Există un tip specific de demență asociat cu consumul excesiv de alcool, cunoscut sub numele de afectarea creierului legată de alcool. Aceasta poate fi cauzată de deficiența de vitamina B1, efectele toxice ale alcoolului asupra celulelor nervoase, leziuni cerebrale sau leziuni ale vaselor de sânge.
Pentru a preveni aceste leziuni cerebrale, este recomandat ca persoanele să limiteze consumul de alcool la maxim 14 unități pe săptămână, distribuite pe parcursul a cel puțin trei zile. De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos, care include activitate fizică și mentală, o dietă echilibrată, renunțarea la fumat, gestionarea stresului și menținerea sub control a greutății, colesterolului și tensiunii arteriale, sunt factori importanți în prevenirea demenței asociate cu alcoolul.
Înțelegerea efectelor negative ale consumului excesiv de alcool asupra sănătății creierului poate determina persoanele să ia decizii mai informate și să adopte un stil de viață sănătos pentru prevenirea demenței și menținerea unei sănătăți optime.